marți, 28 martie 2017

Sania, sportul olimpic potrivit si pentru tine - Lucrurile pe care trebuie sa le stii

Printre pasionati, sezonul alb este asociat cu muntele, zapada si partiile, cu echipamentele de ski si snowboard fara de care orice aventura printre nameti se poate transforma intr-o experienta neplacuta.
In aceasta postare te vom ajuta sa descoperi sania, un sport olimpic relativ ”tanar”. Poate ii lipseste popularitatea ski-ului, insa are toate sansele sa devina o activitate recreativa si pentru adulti, nu doar pentru copii, de practicat in compania prietenilor si familiei.
De regula, toata lumea se gandeste la sanie ca la o activitate ludica dedicata exclusiv copiilor. Probabil pentru ca in cazul majoritatii oamenilor, primul contact cu zapada si cu sporturile de iarna are drept protagonist sania.

Ce origini are sania?

Initial, sania a luat nastere pentru a acoperi nevoia de transport din tarile nordice. Primele marturii ale existentei sale dateaza din secolele al VIII-lea si al IX-lea. Ulterior, s-a raspandit putin peste tot sub forma unui instrument de agrement.
Trecerea de la utilizarea ca mijloc de locomotie pana la prezenta in competitii se face abia pe la mijlocul secolului trecut. In anul 1952, devine o prezenta la Campionatul Mondial de la Oslo. Iar in 1964, ajunge sa faca parte dintre disciplinele olimpice, debutand la Jocurile Olimpice de la Innsbruck.

In ce consta sania ca sport?

Vorbim despre un sport de iarna, care la nivel competitional poate atinge viteze colosale de peste 100 km / h. Atletii trebuie sa parcurga o pista special amenajata, plina de curbe si de inclinatii spectaculoase, in cel mai scurt timp posibil, pe o sanie din fibra de sticla, manevrata cu ajutorul picioarelor.
A nu se confunda cu skeleton. Acesta, desi este similar cu sania, se deosebeste prin pozitia adoptata, si anume pe burta, cu capul inainte. In schimb la sanie, pozitia este intins pe spate, cu picioarele in fata.

Dar ca activitate de agrement?

Sania se potriveste copiilor de toate varstele, adolescentilor, dar si adultilor dornici sa se recreeze. Poate fi realizata din variate materiale (lemn, fibra, plastic, metal) si exista optiunea sa fie cumpere sau inchiriata. In localitatile turistice se afla centre de inchiriere echipament montan, inclusiv schiuri si sanii.
Ca activitate, alunecarea cu sania se face pe partii de sanius special amenajate sau pe derdelusuri improvizate. Insa idiferent de nivelul atins si de locul in care se practica, doritorii trebuie sa fie foarte atenti la efectuarea manevrelor.

Cum se conduce saniuta?

a. Pozitia corecta

Pozitia adoptata de utilizatori este cu spatele inclinat spre inapoi (aproape culcat), cu picioarele intinse in fata, fara ca incaltamintea sa atinga solul. Cu o mana se apuca franghia sau cablul de ghidare, iar cealalta se tine sprijinita in spate, pe cadru.
Respectarea acestor indicatii permite conducerea sa in siguranta si impiedica alunecarea corpului in fata.

b. Virajele

Mai repede sau mai tarziu, trebuie sa depasesti pe altcineva sau sa iei o curba. Inainte sa schimbi directia, este esential sa franezi, pentru a regla viteza. Tehnica de virare consta in inclinarea corpului spre partea incotro te indrepti si prin ridicarea usoara a piciorului, ajutandu-te in permanenta de franghie.
Te poti inspira si de la sportivii experti, care folosesc mana din interiorul curbei pe care o sprijina pe zapada, facilitand virajul.

c. Franarea

Reducerea vitezei si implicit tehnica de franare consta in flexarea genunchilor. Bocancii de munte trebuie sa atinga solul cu toata talpa, nu doar cu varfurile sau calcaiele. Intre timp, cu mana ”dominanta” vei tine sfoara, incercand sa tragi de partea din fata a saniei pentru a o incetini.

Cum eviti accidentarile?

La fel ca in cazul tuturor sporturilor dinamice, nici sania nu este scutita de pericole. Majoritatea accidentelor nu sunt cauzate de rasturnarea cu sania, ci de ciocnirile frontale cu ceilalti.
Cea mai importanta regula este ca atunci cand te-ai rasturnat pe o partie, sa eliberezi imediat zona cea mai expusa. Saniuta o vei recupera ulterior, doar dupa ce verifici ”traficul”.
Daca in cele din urma pierzi controlul si ai o viteza mult prea mare incat sa te mai poti opri, nu-ti ramane decat sa te arunci in zapada. Insa inainte, acopera-ti fata si capul cu bratele si rostogoleste-te pe o parte.

Cum te imbraci la sanius?

Fiind un sport practicat pe zapada, in conditii climatice rigide, este esential sa imbraci o geaca si pantaloni de ski si snowboard. Nu pot lipsi manusile impermeabile, rezistente la temperaturi scazute si umezeala, caciula calduroasa si bocancii de munte izolanti, bine captusiti.

Echipamentul va fi completat de casca speciala pentru sporturi de iarna si de ochelarii de ski, in masura sa te protejeze de soare si eventual de zapada ridicata in timpul virajelor.